To małe, czarne nasionka nazywane szałwią hiszpańską.
Zawierają ogromną ilość składników, które istotnie wpływają na dobre funkcjonowanie naszego organizmu.
W ciągu ostatnich lat popularność nasion CHIA ogromnie wzrosła. Ja dowiedziałam się o nich już kilka miesięcy temu i od tamtego momentu nieprzerwanie są elementem mojej codziennej diety.
Już mała porcja nasion (28 g) dostarcza:
- Błonnik: 11 gramów.
- Białko: 4 gramy.
- Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
- Wapń 18% Zalecanego Dziennego Spożycia (ZDS)
- Mangan: 30% ZDS.
- Magnez: 30% ZDS.
- Fosfor: 27% ZDS.
Informacji o tych magicznych nasionach znajdziecie w internecie masę, natomiast ja dzisiaj chciałam Wam pokazać jak przygotować bardzo szybki i zdrowy posiłek z nasionami CHIA.
Bardzo często przyrządzam go w pracy, kiedy muszę szybko zjeść coś pożywnego.
Jedyne co muszę zrobić chwilę wcześniej to zalać nasiona mlekiem np. kokosowym i odstawić na kilkanaście minut - do momentu aż napęcznieją i powstanie galaretka.
Następnie rozgniatam banany i dodaję je do przygotowanej wcześniej galaretki.
Wszystko posypuję cynamonem oraz syropem klonowym i dokładnie mieszam.
Przepis można dowolnie modyfikować. Nasiona nie mają żadnego wyraźnego smaku więc możemy dodawać je niemal do wszystkiego. Ja uwielbiam nasiona jeszcze z jogurtem naturalnym i pokrojonymi owocami kiwi.
Przygotowanie:
10 min
Składniki:
2 łyżki nasiona CHIA
1 filiżanka mleka kokosowego
1 banan
szczypta cynamonu
łyżeczka syropu klonowego
opcjonalnie: sezonowe owoce
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz